- cruisecontrol aansluiten op het W-contact op de dynamo. Echter, MX5 heeft geen W-contact. Het W-contact wordt nogaleens gebruikt om toerentellers e.d. aan te drijven. Je hebt dan weliswaar een cruisecontrol die motortoerental afhankelijk werkt en dus niet snelheidsafhankelijk maar de werking is verder hetzelfde.
- cruisecontrol aansluiten op een bepaalde stekker in het zekeringenblok. Betreffende stekker zou het aantal ontstekingspulsen doorgeven ten behoeve van de toerenteller. Aansluiting is inderdaad gevonden, maar het boordcircuit van de MX5 is zo onstabiel, dat de cruisecontrol bij het inschakelen van de ruitenwissers of de richtingaanwijzers helemaal van slag raakte en ook aldoor geheel en al overstuur(d) uitschakelde.
Toen heb ik op internet een interessant alternatief aangetroffen: de reed switch die achter de snelheidsmeter zou zitten of, indien hij ontbrak, gemakkelijk zou kunnen worden geplaatst. Info ingewonnen bij de Mazda MX5 club, klokkenpaneel uit het dashboard gesloopt en bij Radio Rotor in de Kinkerstraat een reed switch aangeschaft voor Euro 1,90. Naar informatie van de Technische Commissie van de MX5 club zou het volstaan om de blauwe draad van de cruisecontrol (waar het snelheidssignaal op aangesloten moet worden) te verbinden met een pootje van de reed switch en de massadraad van de cruisecontrol met het andere pootje. Aldus gedaan en ja hoor, geen snelheidssignaal. Gelukkig begreep ik vrij snel waarom niet. Een reed switch is niets anders dan een gewone aan/uit schakelaar die door een magneetje wordt bediend (in dit geval de ronddraaiende magneet van de mechanische snelheidsmeter). Je hebt dus STROOM ofwel ELECTRICITEIT nodig om een snelheidssignaal op te wekken. De fase van experimenteren was aangebroken.
Experiment 1
De reed switch werd aan een pootje voorzien van 12 Volt via het contactslot en aan het andere pootje een 12 volts lampje dat naar massa liep. Voor het lampje was een aftakking gemaakt naar het blauwe draadje van de cruisecontrol. Resultaat: cruisecontrol pakte af en toe haperend op, maar viel dan meteen weer uit. Er gloorde hoop aan de horizon! Razendsnelle hersenfysische analyse leverde het vermoeden op, dat ook hier weer de oorzaak was het instabiele boordcircuit van de MX5. Nog even voor de absolute leken: lampje is noodzakelijk omdat de stroom die via de reed switch loopt "iets te doen" moet hebben. Als ik zonder meer + en - via de reed switch zou verbinden, dan zou deze direct vastlassen, gevolgd door het klappen van een ongetwijfeld essentiele zekering.
Tijd voor Experiment 2
Experiment 2
Eigenlijk hetzelfde als Experiment 1, maar dan als stroombron gebruik maken van een inmiddels afgeschreven telefoonlader. Het interessante kenmerk van telefoonladers is, dat ze een buitengewoon stabiel stroompje afgeven, met een voltage waar de cruisecontrol dol op is, namelijk 5,08 Volt. Schakeling werd dus: 12 V via contactslot naar telefoonlader (gesoldeerd op het kopje, waarmee de telefoonlader dus normaalgesproken in de sigarenaansteker zit) en massa van de MX5 verbonden met het zijcontact van de telefoonlader. Vervolgens het stekkertje van de telefoonlader afgeknipt (dat dus vroeger in de telefoon werd gestoken), draadje + en draadje - uit elkaar gepeuterd en de + aangesloten op de reed switch. Andere pootje van de reed switch verbonden met het lampje en de aftakking naar de blauwe draad en de draad komende vanaf het lampje verbonden met het - contact van de telefoonlader. Zie hieronder in bungelende toestand deze installatie.
Ziet er dus schematisch als volgt uit:
Daarna met bonzend hart plaatsgevonden achter het stuurwiel, waanzinnig van ongeduld de snelheid fluks op 70 km/uur gebracht (gaat aangenaam snel met de MX5) en de cruisecontrol ingeschakeld. EN JAWEL! Als een zijdje!!! Welk een triomf. Met ouwe rommel een snelheidssignaal geconstrueerd waar menige dure middenklasser vandaag de dag een puntje aan kan zuigen. Tot slot volgen er nog wat foto's van de diverse componenten.
Zie hierboven de zogenaamde vacuumservo. Deze wordt aangedreven op het vacuum van rembekrachtiger en is in feite de motor van de cruisecontrol. Uit de servo komt een bowdenkabel (net zoiets als een remkabel van een fiets) die verbonden is met de gaskabel van de auto. De servo beschikt over 2 electromagnetisch bediende klepjes die het vacuum toelaten dan wel laten weglopen en aldus het gasgeven regelen. Zie hieronder de aansluiting van de servo op de gaskabel.
In de auto is een keurige stick ingebouwd op de stuurkolom waarmee alles geregeld wordt. Je hebt 4 functies:
- inschakelen van de cruisecontrol
- snelheid verhogen
- snelheid verlagen
- en nadat de cruisecontrol is uitgeschakeld (gebeurt automatisch als je de rem of de koppeling bedient) kan de laatst ingestelde snelheid automatisch weer worden ingesteld
Dit verhaal is geplaatst op aansporing van Dick, opdat het voor het nageslacht bewaard wordt. Tot slot nog even alle componenten op een rijtje, die je moet inbouwen inzake een cruisecontrol:
- electronic brain van de cruisecontrol; een zwart plastic doosje waarin diverse stekkers worden gestoken.
- de vacuum servo, inclusief aansluitingen op de vacuumslang van de rembekrachtiger, de gaskabel en een stekkertje dat weer verbonden is met de kabelboom die uit het electronicakastje komt.
- de joystick aan de stuurkolom.
- de koppelingsschakelaar, waardoor bij het intrappen van de koppeling de cruisecontrol direct uitschakelt.
- de aansluiting van twee draden op de remlichtschakelaar, waardoor de cruisecontrol uitschakelt als de rem wordt beroerd.
- en natuurlijk de aansluitingen op + 12 Volt via contact, het snelheidssignaal..... en massa.
Voor vragen sta ik gaarne tot uw beschikking. Zo goed, Dick?
Geplaatst 19 oktober 2007 door Peter