Saturday, October 16, 2010

Mosel anders II



Volgorde van de foto’s:
Beilstein, het terras van Hotel Haus Lipman
Avond: Cochem
Ochtend tussen de wijnranken: Burg
Markt en kroegentocht in de stad: Zell (Lunch in “Schloss Zell”, bij de “Maria Batista” van de Moezel)
http://www.kattenbroek.com/photos/101001_mosel_andersII/index.html

Op de heenrit met de nog altijd perfect rijdende bolide van Mark (toch duidelijk een generatie jonger dan de Chevy bak) via Lunteren - A50 – A73 Venlo – D61 Mönchengladbach / Bergheim – bij Bornheim D1 naar Wittlich – van Wittlich via Alf (tov. Zell) naar Beilstein.

Op de terugweg even langs Peter. De grote verrassing van deze reis is voor mij de rode Dornfelder 2009 (trocken). Een heeerlijk licht rood sloeber wijntje. Valt ook na terugkomst niet tegen. En niet die van Hans Peter Bucher uit Burg (vrouw begon zeer aardig te doen nadat we daadwerkelijk overgingen tot wijn-aankoop), maar... ja U raad het al.. van onze eigen Peter. Tot dusver vond ik Dornfelder niet te zuipen. Deze kwam tot dusver alleen in lieblich formaat. Maar nu dus ook Drooog. De Sankt Laurant en Blauer Spätburgunder bevielen al wel na een half jaar oplegging. De Rivaner 2009 is helemaal subliem. “Mijn” witte wijn en eigenlijk de reden dat ik soms heen-en-weer ga naar de Moezel. 2009 en 2010 zijn kwalitatief zeer goede wijnjaren, alleen qua opbrengst doen ze ver onder voor andere jaren (2010 70% van normaal/gem. = 10.000 liter per Hectare. 2010 dus maar 7.000 liter). Niet goed voor de boeren. Die hebben liever een goede balans tussen kwaliteit en kwantiteit. Peter overleeft het wel, die heeft nog voorraad. Maar de verwachting is dat in de Moezel het boerenbestand zal afnemen agv. deze tegenvallende oogsten. Verder ook Sekt (wit, rood & rose), weibherfst, gluhwein, doosje achterstallig likeur, zoete “Grand Select” voor de Indiers en nog wat "anders" ingeslagen.

Thursday, May 13, 2010

Terroir Terreur - (Alsace II)



Foto: Elzas comcie in vergadering bijeen te Almere.

Op onze zoektocht naar een wijnboer in de Elzas kwam ik de volgende heuse twist tegen. Een twist die zich lijkt te kunnen meten met de Hoekse en Kabeljauwse twisten van weleer. Van deze laatste weet ik alles aangezien ik in de omgeving van Barneveld ben opgegroeid. Alwaar Jan van Schaffelaar zich heldhaftig van de kerktoren wierp om zo zijn Kabeljauwse vrienden te redden. Maar van de twist in de Elzas die zich als een wijnvlek verspreid wist ik nog niets. Deze speelt zich af tussen twee partijen die ik de volgende namen heb gegeven: de Puristen en de Terroiristen. De Puristen geloven in één druif voor de wijn en deze druif staat op het etiket. Ze willen graag voldoen en meedoen aan de appellation doctrine. De Terroiristen geloven in smaak door de grond, ligging en microklimaat. Ik reken Joep, onze wijn specialist in de vriendenkring, hier ook toe. Al zal Joep de Puristen niet helemaal afvallen. Van de Terroiristen mag je een “blend” wijn maken (“de druif is een ingrediënt, de wijn het gerecht”). En het druivenras hoeft niet perse op het etiket te staan. De Terroiristen zijn op dit moment de opstandelingen. In de Elzas worden deze aangevoerd door Jean-Michel Deiss. Nu is het evangelie van de Terroiristen niet perse nieuw. Honderden jaren geleden toen Elzas (Rijnse) wijn al in Nederland werd gedronken bestond deze voornamelijk uit een mengelmoes van druivensoorten. Jean-Michel Deiss heeft dan wel een erkende Grand Cru, de Altenberg Grand Cru. Hij heeft ook een zogenaamd zelfbenoemde Premier Cru, de Grasberg Premier Cru 2003. De Terroirist Jean-Michel wordt beschouwd als een opstandeling, maar zijn wijnen krijgen hoge, zeer goede beoordelingen. De wijnen (vanaf 13,20 voor een Marcel Deiss Alsace 2008) zijn helaas wel poepje duur. Jean-Michel heeft eind jaren tachtig het wijndomein van 27 hectare van zijn vader Marcel overgenomen en daarbij het roer omgegooid. Wat hij goed doet is het gebruik van gras en stikstofhoudende planten in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Het Domaine Marcel Deiss (genoemd naar Jean-Michels vader) ligt in het dorp Bergheim.

Domaine Marcel Deiss: http://www.marceldeiss.com/

Bergheim (Elzas / Alsace): http://nl.wikipedia.org/wiki/Bergheim_(Elzas)
Bergheim (Frankrijk) op de kaart: http://maps.google.nl/maps/

Wednesday, April 21, 2010

Mosel Anders







Foto’s
· Gerestaureerde Romeinse villa met vloerverwarming in Mehring
· Door de as vanuit IJsland bleef de KLM aan “de grond” in Piesport
· Blauw huis in Zell
· Flessenbouw fles
· Lambik mannetje in Trittenheim
· Op boventerras in Cochem – met brug op de achtergrond

Meer foto’s: http://www.kattenbroek.com/photos/100418_mosel_anders/index.html

Anders
Naast het reguliere bezoek aan het bekende wijndomein van Peter Loewen uit Leiwen hebben Mark en ik vooral de North Banks van de Mosel verkend. Maar we belanden ook ten Zuiden door gemiste afslagen. Deze konden we niet zo snel lezen door de snelheid (>200) waarmee Mark reed. Van deze dwaling profiteerden we door een bezoek aan de Romeinen bij hen thuis te brengen.
Onze zelf samengestelde gids voor deze reis: http://www.kattenbroek.com/pages/moselmaniamap_v1.htm

Hetzelfde
We namen ons voor niet te veel wijn te “proeven”, maar door een kleine afwijking in de planning belanden we voorafgaand bij Herr Junk. De pré-borrels (Trester) die daar werden geschonken hielpen niet mee aan ons voornemen. Het voornemen hebben we tenslotte niet geheel waargemaakt. Dit uitte zich bij het aansluitende diner aan behoefte naar mineraal water. De wijn, een verkeerde keuze voor dat moment, hebben we laten staan.

Hertengoulash
Op de eerste avond op weg naar het diner reden Mark en ik “bovenlangs” de berg van Leiwen naar Restaurant Krone Riesling in Trittenheim. Plotseling sprong er een hert vanuit de wijnranken op de weg die ternauwernood zijn weg vervolgde en op één haar na de bolide van Mark miste. Mark genoot ondertussen van het uitzicht en vergat te remmen wat de stunt spectaculair maakte. Bij het serveren van de amuse begrepen wij de haast van het dier. Deze had namelijk dezelfde afspraak als wij in Trittenheim. De amuse bestond namelijk uit Hertengoulash.

Het eten was lekker in Krone Riesling maar minder delicaat dan voorheen. Dat kwam omdat de chef-kok (een Iranees) naar Luxemburg was vertrokken.

Ook vertrokken – letterlijk met de Noorderzon - waren de vorige eigenaren van Hotel Wappen in Leiwen. De zaak is sinds Februari 2010 overgenomen door nieuwe eigenaren (uit Nederland). Het is er niet slechter op geworden.

Be-Schloss-en
We hebben overigens uitstekend gegeten deze reis. Voor de lunch in Hotel Schloss in Zell werden we geweigerd vanwege de aanwezigheid van een beschlossen Begleiter Schafe (Privatgesellschaft). Toch hebben we een lekker “zand” visje gegeten in Zell. Een nieuw bezoek aan Hotel Schloss lijkt te moeite waard gezien het “Oberklasse” uitziende restaurant.

Op (be-)zoek
Omdat er nog vaak over gemijmerd zal worden: Een bezoek aan die Ludolfs verliep anders dan verwacht...

Wednesday, March 17, 2010

Tour de Alsace part I


Friends in Europe of "Confraria do vinho" are preparing for a trip to the Alsace region in France. Because the chauffeur (Mark) does not like people to smoke in his Audi A6 car, we introduced an alternative snack.

To be continued..

Amigos na Europa da "Confraria do Vinho" estão se preparando para uma viagem à região da Alsácia, na França. Porque o motorista (Mark) não gosta de pessoas que fume no seu carro, Audi A6, nós introduzimos um lanche alternativo.

"Confraria do Vinho" em Palmas TO:
http://www.palmas.org/Confrariadovinho.htm

Confraria do Vinho Weblog: http://confraria-do-vinho.blogspot.com/

Saturday, January 2, 2010

Mark's Audi uitgraven



Inmiddels vriest het ook stevig. Temperaturen vanavond van –8.


“30-12-2009

Hoi Mark,

Sinds gisteravond is het hier weer aan het sneeuwen en als we de weersverwachting mogen geloven, blijft dit doorgaan tot minstens de 12e.

Bijgaand plaatje zag ik nog net vanuit mijn keukenraam vanochtend.
Tegen de tijd dat jij terug bent, kun je de Audi uitgraven. Ik zet de schep alvast klaar.

Fijne jaarwisseling, ook voor Rolf en Claudia.

Groetjes/Rob”