Thursday, January 17, 2008

Hie Ha Hutspot

hollandse stamper made in Holland
wortel kleurt rood/oranje door het caroteen/ pro-vitamine A
wel met vlees deze eeuw, want het is tenslotte geen oorlog
het testpanel kijkt ondertussen een oorlogsfilm over de vorige eeuw die ook vanuit de keuken goed te volgen is

Het is geloof ik het allereerste volledige cq. volwaardige gerecht wat ik naast verbrande geroosterde sneetjes voor moederdag ooit maakte. Op de Padvinderij. Het was winter, ongeveer zoals nu, wind, regen, koud en we ontvingen een zakcentje met drie/vier man om een maaltijd te kopen en te maken. We kochten dus aardappels, wortelen en uiten. Met een zakmesje werden de aardappels geschild en wortels en uien gesneden.. en dan in zilver papier.. Het werd dus eigenlijk gepoft. Maar voordat het zover was moest er nog een comfortabel brandstapeltje worden aangelegd. Dat viel niet mee. Ook de kleine takjes waren door en door nat. Met veel moeite en met een beetje vlasachtig materiaal uit de natuur stookten we toch takjes droog die daarna vlam vatten en waarmee we met veel, heel veeeel blazen deze takjes aan de gang hielden en tot een groter vuur wisten te verbuigen. Van enig vlees bij de hutspot kan ik mij niets meer herinneren..

De op ceramiek/halogeen gekookte ambachtelijke Hollandse hutspot, begeleid door rundergehaktballen en bunderbraadworst viel gelukkig in goede aarde bij het Braziliaans testpanel...

No comments: