Saturday, October 3, 2009
Wijnoogst – Witte wijn (uitslagen Elzas wijn proeverij)
Foto's: www.kattenbroek.com/photos/090531_pinkdrink/index.html
Klik hier om het proefformulier met de uitslag te downloaden.
Of bekijk de afbeelding hiernaast door deze aan te klikken -->
Door: Dick
De herfst heeft zich aangekondigd. Er zijn nog wijnfeesten gaande, maar de drukke wijnoogst periode staat eveneens voor de deur. Het idee om met een goed glas Riesling in het Moezelzonnetje te zitten (daar schijnt altijd de zon in oktober) prikkelt de zintuigen. Helaas kom ik niet verder dan het lezen van de wine life www.winelifemagazine.nl (met een artikel over de Moezel en wijnreizen door Zuid-Afrika..Jawel!) in de trein terwijl het buiten heel fijn motregent.
Toch is er elk jaar vanuit de vriendenkring de roep om eens de Elzas te bezoeken ipv. de Moezel. En daar sta ik open voor. Ondanks dat de Moezel en onze eigen moezelboer qua constante wijn kwaliteit en gastvrijheid nooit vervelen. Het is ook leuk om de ontwikkelingen in de Moezel bij te houden en verrast te worden met een oude of nieuwe druif in een nieuw jasje (als rosé sekt bv.). Tot diep in de nacht grillen in de achtertuin van de moezelboer of getapt worden uit de ketels met de in ontwikkeling zijnde nieuwe oogst. Wij zullen voortaan evenmin ervan opkijken om tussen de wijnopslag in de schuren een verdwaalde en achtergebleven Belgische toerist aan te treffen. Maar dat terzijde..
Een droge frisse wijn uit de Alsace (want zo wordt de Elzas in de Elzas zelf genoemd) was de eerste wijn die ik ooit als tiener cq. adolescente jongeman aanschafte om in de koelkast bij mijn ouders te stallen en op z’n tijd te nuttigen als aperitief of bij een visgerecht. Ik kan mij het model van de fles en etiket nog goed herinneren. Het leek destijds heel erg op.. Moezelwijn. Niet vreemd natuurlijk omdat ook hier de Riesling druif de bekendste soort is. Maar naast Riesling dronk ik vaker de Pinot Blanc. En er zijn meer druivensoorten in de Elzas. Raadpleeg Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Elzas_(wijnstreek)
Om een bijdrage te leveren aan het gevoel voor wat anders dan Moezel hadden we dit voorjaar tijdens de Griekse avond een paar lekkere Malbec wijntjes uit Argentinië. Deze wijn kon Maarten en mij erg goed bekoren. Deze wijn staat helaas NIET op de foto’s: www.kattenbroek.com/photos/090425_griekseborrel/index.html
Om dichter bij huis te blijven was er dit voorjaar de Elzas wijn proeverij tijdens Pinksteren.
Voor de proeverij hadden we de beschikking over een: Pinot Blanc ’08; Riesling ’07; Pinot Gris ’07 en een Gewurztraminer ’06.
En net als met de Italiaanse proeverij was het met de eerste fles meteen raak: schot in de roos, oftewel.. lekker. Ook hier was de Pinot Blanc de droge verrassing. Volgens wijnkenner Joep waren de Elzas boeren de laatste jaren om marketing redenen achter succesvolle zoete wijnen aangerend. Daarom verraste deze eenvoudige droge wijn, toch een sprankelende milde pinot blanc, wijnkenner Joep. De gewurztraminer (doet mij aan curry uit een knijpfles denken) vond ikzelf bijna een dessertwijn. Joop (niet te verwarren met Joep) beoordeelde de wijn met: “niet mijn smaak” en vond een slecht of matig beoordeling verder overbodig.
De grijze soortgenoot, de Pinot gris, oogstte verder de grootste voor- en tegenstanders. Werkelijk een wijn met een groot grijs gebied. Ik heb uitslagen ontvangen van “matig” tot “heel goed”. Persoonlijk vond ik deze Pinot gris matig.
Eén kaart had geen naam, maar de additionele wijnbeschrijvingen gaven een glimp van een echte wijn als vak liefhebber. Dus..
Alleen mag Joep nog wel iets aan zijn Walt Disney handschrift doen. Het volgende hebben we weten te ontcijferen:
Pinot Blanc ’08 – Elegant, Granny Smith, fijne zuren niet overmatig
Riesling ’07 – Appels, Meloen, Matige afdronk, zeer geringe zuren
Pinot Gris ’07 – Citrus, Bloemen, parfum, licht rokerig
Gewurztraminer ’06 – Citrus, Bloemen, geparfumeerd, Cream
Conclusie?: Voor een Riesling of Rivaner ga je naar de Moezel, voor een Pinot Blanc fiets je om naar de Elzas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment