Thursday, May 13, 2010

Terroir Terreur - (Alsace II)



Foto: Elzas comcie in vergadering bijeen te Almere.

Op onze zoektocht naar een wijnboer in de Elzas kwam ik de volgende heuse twist tegen. Een twist die zich lijkt te kunnen meten met de Hoekse en Kabeljauwse twisten van weleer. Van deze laatste weet ik alles aangezien ik in de omgeving van Barneveld ben opgegroeid. Alwaar Jan van Schaffelaar zich heldhaftig van de kerktoren wierp om zo zijn Kabeljauwse vrienden te redden. Maar van de twist in de Elzas die zich als een wijnvlek verspreid wist ik nog niets. Deze speelt zich af tussen twee partijen die ik de volgende namen heb gegeven: de Puristen en de Terroiristen. De Puristen geloven in één druif voor de wijn en deze druif staat op het etiket. Ze willen graag voldoen en meedoen aan de appellation doctrine. De Terroiristen geloven in smaak door de grond, ligging en microklimaat. Ik reken Joep, onze wijn specialist in de vriendenkring, hier ook toe. Al zal Joep de Puristen niet helemaal afvallen. Van de Terroiristen mag je een “blend” wijn maken (“de druif is een ingrediënt, de wijn het gerecht”). En het druivenras hoeft niet perse op het etiket te staan. De Terroiristen zijn op dit moment de opstandelingen. In de Elzas worden deze aangevoerd door Jean-Michel Deiss. Nu is het evangelie van de Terroiristen niet perse nieuw. Honderden jaren geleden toen Elzas (Rijnse) wijn al in Nederland werd gedronken bestond deze voornamelijk uit een mengelmoes van druivensoorten. Jean-Michel Deiss heeft dan wel een erkende Grand Cru, de Altenberg Grand Cru. Hij heeft ook een zogenaamd zelfbenoemde Premier Cru, de Grasberg Premier Cru 2003. De Terroirist Jean-Michel wordt beschouwd als een opstandeling, maar zijn wijnen krijgen hoge, zeer goede beoordelingen. De wijnen (vanaf 13,20 voor een Marcel Deiss Alsace 2008) zijn helaas wel poepje duur. Jean-Michel heeft eind jaren tachtig het wijndomein van 27 hectare van zijn vader Marcel overgenomen en daarbij het roer omgegooid. Wat hij goed doet is het gebruik van gras en stikstofhoudende planten in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Het Domaine Marcel Deiss (genoemd naar Jean-Michels vader) ligt in het dorp Bergheim.

Domaine Marcel Deiss: http://www.marceldeiss.com/

Bergheim (Elzas / Alsace): http://nl.wikipedia.org/wiki/Bergheim_(Elzas)
Bergheim (Frankrijk) op de kaart: http://maps.google.nl/maps/

1 comment:

Brasilbar said...

Interessant verhaal. Rare jongens, die Galliers.
De Franse marketeers zijn op zoek naar soepeler regels, omdat de wijnmakers uit de nieuwe wereld veel meer kunnen varieren met de methodes, regio's, druiven en labels.
Als jij bijvoorbeeld een perfecte Syrah wijn maakt in Bordeaux, heb je toch een nadeel. Zelfs al win je alle prijzen, je mag jouw topwijn slechts Vin de pay noemen. De Bordeaux heeft AOC-regels die beperken welke druiven je mag gebruiken.
Dat geldt in de Elzas ook, blijkbaar met als toevoeging dat druivensoorten niet gemixt mogen worden. En doe je dat wel dan heet je wijn Vin de table, want Vin de pay geldt daar niet...
http://www.getalsaced.com/french-wine-laws.html

En samen met de EU werkt Frankrijk aan soepele Europese regels. Er komt dan o.a. een Vin de France. En wijnmakers hebben dan de vrijheid om de druif te noemen op hun label, die niet eens uit dat gebied hoeft te komen.
En daar zijn de mannen uit de Elzas nou weer tegen. Want dan verliezen ze het alleenrecht op hun Gewurztraminer, Riesling etc!
http://www.wineeducationireland.com/weicourses/?page_id=20